En hackspett sitter på en björkstam
1 av 5
Större hackspettens korta snärtiga trumvirvel är den man oftast hör. Foto: Marek Szczepanek/CC-BY-SA-3.0/Wikimedia commons
En hackspett på undersidan av en gren. Mindre hackspett, Dendrocopos minor
2 av 5
Mindre hackspettens trumvirvel är spröd, gles och relativt lång. Foto: Wojsyl/CC BY-SA/Wikimedia Commons
En svartvitbrokig hackspett med gul hjässa. Tretåig hackspett, Picoides tridactylus
4 av 5
Ett mellanting mellan mindre hackspett och spillkråkan. Sådan är den tretåiga hackspettens trumning. Fast något kortare. Foto: Ron Knight/CC BY 2.0/Wikimedia Commons
En grågrön hackspett på en tunn trädstam. Gråspett, Picus canus.
5 av 5
Gråspetten ropar oftare än den trummar, men trumningen är snyggt jämn, tät och ganska lång Foto: Andrey Tsvirenko/CC BY-SA 3.0/via Wikimedia Commons
Lördag 10 mars 2018

Fågelsånglektion # 13: Större hackspett, mindre hackspett, spillkråka, tretåig hackspett, gråspett

4:58 min

Minns du förra årets fågelsångskola? Nu fyller vi på med nya fågelsånglektioner! Först ut är hackspettarna.

De trummar om våren av samma anledning som småfåglar sjunger: för att tala om att "jag är bra och det här är min plats".

Med lite träning kan man lära sig skilja på de olika arternas trumvirvlar.

Större hackspett är den vanligaste av våra hackspettarter, och därför lämplig att börja med. Trumvirveln är tät och mycket kort och snärtig. Den stiger lite i frekvens på slutet, samtidigt som den tonar bort lite i volym.

Mindre hackspett och spillkråka har längre och mer raka, glesa trumvirvlar som låter hela likadant hela vägen från början till slut. Mindre hackspettens virvel är svag och tunn, som ett sprött knatter. Spillkråkans knatter är däremot mycket grovt och kraftfullt och kan höras på mycket långt håll. På avstånd kan det påminna om ljudet av en tung, knarrande slottsport som sakta öppnas.

Tretåig hackspett har också en ganska gles och knattrig trumning, om än inte lika långt utdragen som spillkråkans och mindre hackspettens. Den har inte samma snabba, täta snärt och inte lika kort strof som den större hackspetten.

Gråspetten slutligen ropar oftast (vi återkommer till hackspettars rop i nästa fågelsånglektion) men när den trummar gör den det väldigt snyggt: virveln är tät och lång och ... ja snygg helt enkelt.


Fågelsångpedagog: Mats Ottosson

 

Fler fågelsånglektioner hittar du nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista