Mygga.
1 av 2
Ljudet av en mygga kan nog många av oss tycka är lite... enerverande. Men blir myggor, humlor, fjädermyggor och andra insekter trötta på sitt eget surr? Foto: Erik Kohlström/Sveriges Radio.
Porträttbild på en man i skogsmiljö
2 av 2
Yngve Brodin, Naturhistoriska riksmuseet Foto: Martin Testorf, Naturhistoriska riksmuseet
Lördag 2 juni 2018

Konsten att vissla på flygfän

5:46 min

Tröttnar insekter på sitt eget surr? Det undrar Lars-Gunnar Landin i Angered.

Vi skickar frågan vidare till mygg- och flugexperten Yngve Brodin.

Naturmorgonlyssnaren Lars-Gunnar Landin i Angered har sovit ute på balkongen nu när det varit så varmt. Och börjat fundera på insekternas surr.

"Min fråga är: hör insekter inte själva sitt enerverande surr? Har de ingen hörsel, eller hör de inte frekvensen där surret befinner sig? Om jag själv hade varit en fluga eller annan insekt och hört eländet, skulle jag troligen bli väldigt irriterad på mig själv - att alltid höra ett surr så fort som jag rör mig, Skulle inte stå ut med mig själv, om jag säger så. Men insekter står ju av allt att döma ut med sig själva.
Hur ligger det egentligen till med hörseln där?"

Mygg- och flugexperten Yngve Brodin vid Naturhistoriska riksmuseet tror inte att de tröttnar på surret. Tvärtom! Ett surr i rätt frekvens är attraherande.

Hör honom berätta hur man gör för att vissla TILL sig myggor...

Programledare är Mats Ottosson.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista