Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.
Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. Foto: Veronika Lax
Lördag 2 juni 2018

Därför vill Sundqvist höja ribban för naturvärden i nordväst

9:56 min

Skogsstyrelsens generaldirektör menar i en intervju i Naturmorgon att eftersom det finns mer skog med höga naturvärden i nordvästra Sverige är det logiskt att det ska gälla särskilt höga krav där för vad som ska klassas som nyckelbiotop.

Utspelet möter skarp kritik från naturvårdsexperter inom Skogsstyrelsen.

I drygt ett år har nyckelbiotoperna i nordvästra Sverige varit en av skogsdebattens hetare frågor. Nyckelbiotoper är skogsområden med extra höga naturvärden, områden som spelar en nyckelroll för bevarandet av hotade arter. Förra vintern pausade Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist utpekandet av nya nyckelbiotoper i nordväst med argumentet att de metoder man använder i resten av landet inte passar där. Nu har Skogsstyrelsens naturvårdsexperter utvecklat en ny metodik och myndigheten har fått regeringens uppdrag att sätta igång nyckelbiotopsinventeringar i hela landet.

I veckan slog så Herman Sundqvist fast att det i nordväst ska ställas högre krav än i resten av landet på vad som ska få kallas nyckelbiotop. Han hänvisar till att regeringen i sitt uppdrag till Skogsstyrelsen har sagt att hänsyn ska tas till lokala och regionala förutsättningar under nyckelbiotopsinventeringen.

– Och eftersom då andelen skogsmark med höga naturvärden är betydligt högre i nordvästra Sverige än i andra delar av landet och dessutom en stor del där är undantagen från skogsbruk, är det en logisk följd att i vår samlade bedömning ta hänsyn till det, säger Herman Sundqvist.

Men att detta med hänsyn till ett regionalt och lokalt perspektiv ska betyda att man ska ställa högre krav, det är en tolkning som du har gjort.

– För mig är det en fullständigt logisk följd att det är detta som avses och att det får dom konsekvenserna.

Det står ingenting, inte heller i direktiven från riksdagen, om att det ska vara just högre krav.

– Inte uttalat högre krav, men jag känner mig väldigt trygg i den tolkningen.

Ledande naturvårdsexperter inom Skogsstyrelsen är av en annan åsikt. De skrev i ett brev till Skogsstyrelsens styrelse under fredagen att det finns flera sätt att tolka regeringsuppdraget än det som deras generaldirektör gör. De varnar för att Herman Sundqvists agerande riskerar att urholka nyckelbiotopsbegreppet och att "Generaldirektörens tummande på nyckelbiotopsdefinitionen gör, förutom att begreppet tappar sin innebörd, att tilltron skadas till Skogsstyrelsens objektivitet i inventeringsverksamheten."

De fem(tre naturvårdsspecialister och två inventeringsledare) kallar också Herman Sundqvists sätt att tillkännage sin tolkning utan "att ta tillvara kunskaper och erfarenheter av de personer som under lång tid jobbat intensivt och seriöst med att ta fram underlag och utveckla den nya inventeringen, är ett hån mot den samlade kompetensen som finns på Skogsstyrelsen."

Efter den här interna kritiken som handlar om nyckelbiotopsinventeringen i nordväst, ser du nån anledning att ompröva ditt beslut att ha en särskilt hög ribba där?

Nej, jag ser ingen anledning att ompröva beslutet.


Reporter: Mats Ottosson

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista