Jonatan Martinsson, reporter och Peter Antkowiak, fjällfågelforskare.
1 av 4
Jonatan Martinsson, reporter och Peter Antkowiak, fjällfågelforskare. Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio
Fjällabb
2 av 4
En av de arter som gynnas av lämmelåret är fjällabben. Foto: Anna Holmkvist
Reporter Jonatan Martinsson och fjällbiologerna har fjällabb i kikaren.
3 av 4
En fjällabb syns i kikaren. Varje år kommer de tillbaka till exakt samma häckningsplats. Foto: Jenny Berntson Djurvall/SR
Fågelforskare Martin Green och reporter Jonatan Martinsson.
4 av 4
Fågelforskare Martin Green och reporter Jonatan Martinsson. Foto: Jenny Berntson Djurvall/SR
Lördagen 16 juni 2018

Fjällabben återvänder till samma sten

10 min

Det är stort när man ser fjällabben för första gången på säsongen, säger biolog Peter Antkowiak. Sen förra sommaren har den seglat över oceanerna utanför södra Afrika. Sen kommer den tillbaka till nästan samma setn här i fjällen. Och ungarna matar den med lämlar.

Peter Antkowiak och ett gäng fältarbetare spenderar nu några dagar på kalfjället ovanför Ammarnäs med att hitta de återvändande fjällabbarna. En del av dem har ljusloggar på sig. Genom att läsa av dem kan man ses se var fågeln har varit hela året. På så vis vet vi att de här fåglarna håller till utanför södra Afrikas kust.

Fjällabben är en elegant med simfötter, ungefär som en trut eller mås. Men i fjällen tar den gärna lämlar och sorkar berättar Martin Green, fågelforskare på Lunds universitet. 

Skulle gnagar-året bli dåligt så påverkar det inte de långlivade havsfåglarna så mycket. Antingen väntar de med att häcka till ett annat år, eller så föder de upp en mindre kull på insekter, bär och fågel. 

Reporter Jonatan Martinsson.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista