Lördag 16 mars 2019

Vårtecken vid bäcken - och mystiskt stjärnsnor

Vi är fortsatt vårhungriga och förflyttar hela programmet till en porlande bäck i sydligaste Sverige – Sularpsbäcken i Södra Sandby i Skåne.

Efter ett medborgarförslag har bäcken nämligen fått nytt liv. Den har blivit mer tillgänglig för både människor och djur. Till exempel har vandringshinder för öring tagits bort.

Projektet kallas Bäcken i byn och våra guider till bäcken – och till vårtecknen vi hoppas hitta – är Marie Sager från Naturum Skrylle och botanisten Lennart Engstrand.

Och så söker vi svaret på ett evigt mysterium: konstiga geléklumpar i naturen. Carina och Kenneth Hedlund hör till de många lyssnare som undrat vad det kan vara. Joacim Lindwall träffar dem, och ber jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker lösa upp gåtan. Det är då vi landar i det fantastiska ordet stjärnsnor.

Det blir mer sånt man nästan inte tror finns – som självlysande mossa. Den heter lysmossa, men har också kallats för drakguld.

Mossan finns även i veckans kråkvinkel. Mats Ottosson önskar att han hunnit träffa sin avlägsna släkting – den anspråkslösa mossexperten Judith Christoffersson från Tutaryd i Småland.

Programledare på plats vid Sularpsbäcken är Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista