Lördag 20 april 2019

Trädväsen och fågelpysslingar i Trollskogen – och gäddan i konsten

I påskhelgen är det dags för ett nytt naturum att slå upp portarna: vid naturreservatet Trollskogen på nordligaste Öland. Vår fältreporter Josefin Nilsson tar en förhandstitt på naturum Trollskogens utställningar och ger sig sedan ut för att bese själva skogen, dess skruvade martallar och murgrönelianer. Med sig har hon vikarierande föreståndaren Stina Nilsson och guiden Johan Petersson.

Det ska letas lite extra efter en nykomling i den svenska fågelvärlden, den brandkronade kungsfågeln. Den har på kort tid etablerat sig över hela Sydsverige.

Ett annat djur som får lite extra fokus i dagens sändning är gäddan. Det har varit alldeles för skralt med den varan, tycker konstnären Tobias Wassberg som visar sin uppblåsbara kreation i en skog i Gästrikland.

Vi frågar också myrexperten Katja Bargum om den formliga lavaström som lyssnarna Marco och Frida såg välla ut ur en myrstack. Och så pratar vi flörtande duvor med Alice i Spånga och fågelexperten Susanne Åkesson.

Apropå Trollskogens skruvade sagoträd avslöjar Joacim Lindwall i veckans kråkvinkel att han vill bli en martall i sitt nästa liv.

Programledare är Mats Ottosson.