Lördag 29 juni 2019

Orkidéernas Orrböle och ett BB för fladdermöss

Vår fältreporter Maria Viklands finns i Orrböle, en gammal granskog i Vännäs kommun. Här letar hon orkidéer tillsammans med biologen Jonas Grahn och markägaren Ulf Eriksson. Ståtlig guckusko och pytteliten spindelblomster, och kanske något blad som vittnar om att nornan brukar blomma här.

Och så får vi följa med till ett fladdermus-BB! Biologen Jeroen van der Kooij har två speciella holkar i sin trädgård utanför Oslo. Hit flyger ett gäng fladdermushonor flyger varje vår för att föda sina ungar. De är nämligen själva födda här en gång i tiden, och återvänder därför hit. Att de får värme, mjölmask och omsorg gör inte saken sämre. Vi får möta en alldeles nyfödd unge av nordfladdermus, Olof, och två lite äldre: Eckart och Wilfrid.

Det är många som har ett bihotell i trädgården. Men hur ska man egentligen sköta om det, varför ska man ha det och hur funkar det? Frågorna är många och vi låter entomologen Björn Cederberg svara på några av dem.

Och vad var det för konstig boll som Björn Stenholm la märke till på den röda panelen på fritidshuset? Den delade upp sig i miljoner små små spindlar. Vi ber spindelexperten Kajsa Mellbrand förklara.

Vi ringer upp Karin Wågström som varit med och räddat en miljon almar från almsjuka på Gotland. Hur har det gått till, och hur ser almens framtid ut?

I veckans kråkvinkel av Jenny Berntson Djurvall hyllas humledrottningen - denna urmoder.

Programledare är Joacim Lindwall.