Lördag 13 juli 2019

Återuppväckt skärgårdsnatur och gladans återkomst

Ön Lacka, längst ut i Sörmlands skärgård, där det öppna havet tar vid, ja det är där Naturmorgons fältreporter Lena Näslund befinner sig denna lördagsmorgon.

Här har ett gammalt skärgårdsjordbruk återuppstått. Markerna har restaurerats, ängar slås och mular betar. Vi får träffa Pierre Stålnäbb, yrkesfiskaren som blev naturvårdsbonde på Lacka och Jan Wijkmark, en botaniskt kunnig sommarboende som har djupa släktrötter på ön. Och så vittjar vi näten och ser om det blivit någon fisk. Det är långtifrån säkert, nu för tiden.

Vi ägnar oss också mycket åt glador i programmet, de dansanta rovfåglarna som det verkar gå så bra för numera. Naturmorgons Jonatan Martinsson har beskådat röd glada i Skåne tillsammans med ett gäng fågelskådare från nätverket Rapphönorna. Och så ringer vi upp Berth-Ove Lindström i Norrbotten som har koll på den bruna gladans lite mer smygande erövring av landet.

Dessutom uppmärksammar vi ett nytt digitalt hjälpmedel för alla som vill lägga lite semestertid på att artbestämma musselskalen på havsstranden. Och så frågar vi fågelexperten Susanne Åkesson vad det betyder att luftledningarna för el och teletrafik grävs ner och svalorna förlorar sina favoritsittplatser.

Programledare är Mats Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista