Lördag 17 augusti 2019

Slemsvampar kan röra sig och är inte svampar

12 min

Slemsvampar är inte svampar utan något annat! De har ett rörligt stadium och man kan locka dem med saft. Alice Richardsson har hittat en av världens största slemsvampar - stubbsmeten. Experten Patrick Björck förklarar mer.

På den första bilden syns en märklig geléklump, vackert rosaröd, cirka 9 centimeter lång. Alice Richardsson från Tungelsta skriver: "När jag petade på den kändes den fast på ytan men lös inuti. Efter några timmar med sol och regn har den ändrat färg och blivit brunaktig och ser lösare ut. Efter en natt är den ännu mörkare och skrumpnar ihop. Kan det finnas någon innevånare inuti?"

Bilden är tagen vid hennes sommarhus på Selaön i Mälaren.

Patrick Björck förklarar att det är stubbsmet hon sett - en myxomycet (slemsvamp) som kan bli stor som ett dasslock. Det vetenskapliga namnet är Brefeldia maxima.

Vi har också fått en fråga från Rie, Bjurberget i norra Värmland: "Midsommarnatten växte dessa fram under en björk på vår trädgårdstomt. På morgonen var de gula, som ägggula. Men redan dagen efter var de vita. Till en början trodde vi det var något som kommit från ovan, men man ser ju hur det växer upp och runt gräs och örter. Nu har några dagar gått och min nyfikenhet fick mig att öppna några stycken. Svart, svampigt och slemmigt.

Vi bor i norra Värmland, i skogen, och har bott på stället i 20 år. Har aldrig sett något liknande, varken under björken eller någon annanstans i omnejden.

Magiskt var det i alla fall."

Det Rie sett var trollsmör.

I programmet hann vi inte fram till de buskiga svamparna som finns med i bildspelet. De är fotograferade av Erik Brate, i Bråfors kulturreservat i norra Västmanland. Och det är Lena Eldståhl som skickat in frågan till oss - hon fick svar på en fråga i Naturmorgon för några år sedan och skriver: "tack vara det har man utsett mig till naturnörden i kvarteret, så att säga, och jag har faktiskt egentligen ingen aning om vad jag håller på med..."

Jo, det är stiftsvamp, Stemonitis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista