Lördag 12 oktober 2019

Nystart för Ljungbyån - och tips för att handla artmångfaldssmart i matbutiken

Det råder full aktivitet i Ljungbyån söder om Kalmar. Nu ska nämligen åns eget vattenråds visioner om en virvlande, frisk och levande å bli verklighet. Vattenrådet är ett sätt för många olika intressen att samlas kring den gemensamma ån, och åns bästa.

Två av dem som arbetar med restaureringen av ån är Renate Foks och Ola Sennefjord från Kalmar kommun. De finns på plats vid Ljungbyån denna morgon, tillsammans med fältreporter Lisa Henkow.

Det finns många råd för hur vi handlar klimatsmart. Men hur gör vi för att gynna den biologiska mångfalden, när vi ska välja mellan olika alternativ till lördagsmiddagen? I Lena Petterssons reportage dyker vi in i matbutiken för att få konkreta tips.

I veckans kråkvinkel funderar Joacim Lindwall på vad som skulle hända med naturen om vi människor vore en gnutta mer altruistiska.

På söndag infaller Mossornas dag. Vi träffar Linda Birkedal som guidar oss i den gröna sköna mossvärlden.

Kanske har du också sett dem - håriga larver som trotsar oktoberkylan. Vi ringer upp Lena Rydström som hittade en sån när hon packade upp efter en resa till Tiveden. Vad är det för larv, och vad har den för plan för livet just nu? Det hoppas vi att larvexperten Jimmy Adolfsson kan svara på.

Och så fortsätter vi på ämnet stjärnsnor! Geléklumpar i naturen som kan vara rester från paddor. Anna Boström har hittat regelrätta bevis på detta. Vi ringer upp henne, och jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker.

Programledare är Mats Ottosson.