1 av 2
Fjärilskyrkogård. Foto o copyright: Christer Wiklund.
2 av 2
Åsa Kullin och Magnus Neuendorff. Bild: Gerben Tjeerdsmaa.

I Naturmorgon lördagen den 19/11: mystisk fjärilsdöd, rovfåglar och kakao

I lördags var Lisa Henkow direktsändande reporter från det tropiska växthuset i Botaniska trädgården i Göteborg. Där berättade intendent Magnus Neuendorff och trädgårdstekniker Åsa Kullin om pilgiftsgrodor, begonior och inte minst kakao - en växt som stod i centrum hela morgonen. Bl a hörde vi den kemiske ekologen Christian Olsson som just disputerat på en avhandling om kakaomottet, en liten tropisk fjäril som gärna  fortplantar sig i - chokladfabriker!

Staffan Forssell hade träffat entomologiprofessorn Christer Wiklund, som stött på ett mysterium: vem har ätit upp alla fjärilar på vinden? En hel fjärilskyrkogård låg där - se bilden. Mysteriet fick en oväntade upplösning: det var större skogsmus som hade kalasat!

Hans Uno Bengtsson, docent i teoretisk fysik, förklarade varför höstlöven alltid tycks falla med undersidan uppåt, detta med anledning av en lyssnarfråga. Förklaringen handlar om aerodynamik.

Slutligen inledde vi en serie reportage om människans förhållande till rovfåglarna. Vi besökte Jägareförbundets utbildningscentrum Öster Malma i Sörmland, där man bl a föder upp fasaner - något som lockar traktens duvhökar. Många duvhökar fångas in i fällor och flyttas till en annan plats. Vissa länsstyrelser ger också tillstånd till att avliva enstaka unghökar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".