Naturmorgon den 4 februari: Asiatisk natur i centrum

Som en del i P1 temasatsning om Asien ägnade sig även Naturmorgon i lördags en hel del åt denna världsdel. Vi berättade bl a om världens tredje största flod, Yangtze, som avvattnar en gigantisk del av Kina och påverkar enorma områden. Den avverkade skogen runt floden bidrar till de årliga översvämningarna. Vi träffade Vandana Shiva, ledande miljöaktivist från Indien, författare och forskare som har tagit strid med internationella bolag och den egna regeringen för miljön och för maten vi äter. Dessutom sände vi en intervju med ekologidocenten Bent Christensen från Umeås universitet, som berättade om sina erfarenheter av skogsbruk och natur på Borneo. ”Low impact logging” är en metod att utvinna timmer ur regnskogen utan att allvarligt hota den biologiska mångfalden. Ornitologen Per Ericson från Riksmuseet i Stockholm rapporterade om sin forskning i Vietnam.

Morgonens fältreporter Lisa Henkow befann sig mitt i doftande medelhavsblomning i växthusen i Bergianska trädgården i Stockholm. Intendenten Henni Wanntorp visar blommande mandelträd och andra vårtecken a la medelhavsländerna... Dessutom porträtterades växten ingefära - f.ö. rätt svar på förra veckans tävling. Programledare var Lena Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".