Ingemar Lind och hans lavskrika. Bild: Lasse Willén.

Naturmorgon den 29 april: storstadsnatur och pilfinkar

I lördags sände fältreportern Lena Näslund direkt från Ekoparken i Stockholm, ett 127 kvadratkilometer stort område som omfattar både skärgård, skog och park. Gäst var naturguiden Henrik Waldenström. Författaren och biologen Göran Bergengren berättade om pilfinken. Asta och Folke Nilsson i Öja i Småland berättade om sin märkliga fågelholk - samtidigt bebodd av både kattuggla och knipa! I serie om våtmarker hade turen kommit till korvsjön. Vi sände också ett reportage från Vällsjöskogen i Härryda i Västsverige, ett område som naturskyddare vill spara, men där kommunen gett tillstånd att bygga en golfbana. Maud Granberg kåserade om dramatik i trädgården, medan Hjalmar Dahm tog oss med på en promenad i en ravin på Kreta, med gamar och ovanliga växter. Programledare var Anders Börjeson.

 

Lördagen den 6 maj sänds Naturmorgon direkt från Vattenriket utanför Kristianstad, en av Sveriges mest kända våtmarker. Här ligger en del av landskapet under havsnivån! Det är också ett s k biosfärområde, med en mycket rik fiskfauna. En del havsfiskar vandrar ända upp till Hammarsjön. Vi besöker också en ruvande lavskrika medan snön faller i det kalla Härjedalen - naturfilmaren Ingemar Lind berättar om sitt senaste projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista