Husebymaden.

Naturmorgon den 13 maj: spindlar, våtmarksfåglar,björk och tjäderlek

I lördags sändes Naturmorgon direkt från Husebymaden i södra Småland. Limnologen och fågelskådaren Per-Erik Larsson, som en gång kläckte idén att återställa denna gamla våtmark, var med. Naturmorgon innehöll också ett reportage från en livlig naturskola i Kristianstad; ett vårporträtt på staren; ett besök på tjädertupparnas lekplats; och i vår serie om svenska våtmarker hade turen kommit till sumpskogen. Vi kunde f ö berätta att flera skogsbolag nu intresserar sig för att återställa utdikade skogsmarker också! Lisa Henkow svarade för veckans kåseri och porträtterade dessutom björken. Den ytterst sällsynta nyckelpigespindeln, som bara finns på en enda plats i landet, ska nu skyddas. Maria Leander, 11 år, tänker delta i projektet Spring Alive och rapportera in vårfåglarna ladusvala, gök, tornseglare och vit stork. Programledare var Lasse Willén.

Lördagen den 20 maj sänds Naturmorgon direkt från Rynningeviken, ännu en restaurerad våtmark. Denna ligger i utkanten av Örebro, Erik Rosenbergs klassiska fågelmarker. Vi får också besök av Åsa och Mats Ottosson, som just har skrivit en bok om naturen som läkande kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".