-

Seglar med fåglar

Lördagen den 8 juli sändes Naturmorgon från naturområdet Nåsten/Hågadalen strax utanför Uppsala. Tillsammans med Bo Söderström, författaren till den nyutkomna boken ”Svenska fjärilar - En fälthandbok”, fick vi lära oss mer om fjärilsskådning. Med hjälp av kikare, kunskap om olika arters flygtider och flyktkarakärer kan man komma ganska långt. Botanisten Katarina Andreasen berättade om hur en bra fjärilsväxt ser ut. De ska producera mycket nektar, gärna ha en bra landningsbana och ha nektarn djupt ner så att bara just fjärilarna med sina långa sugsnablar kommer åt dem. Åkervädd en växt som födosökande vuxna fjärilar gärna besöker. När det gäller värdväxter där larverna växer upp är fjärilarna betydligt kräsnare. Varje art har speciella värdväxter. Nässelfjärilen lägger till exempel sina larver på brännässla medan ängsblåvingen vill ha ärtväxter, helst rödklöver.

Lars Pettersson, biolog från Falköping, är också passionerad segelflygare. I lördags berättade han i Naturmorgon om hur han använder samma teknik som t ex tranor och rovfåglar för att hitta bubblor med varmluft för att stiga uppåt i luftlagren. Häromdagen såg han faktiskt tornseglare på 1.500 meters höjd! Det var Naturmorgons reporter Lasse Willén (till höger på bilden) som fick följa med Lars Pettersson på en segelflygtur ovanför Falköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".