Naturmorgon i lördags: Invandrare i natur-Sverige och den nya regeringen

I Naturmorgon lördagen den 7 oktober träffade vi Yusra Moshtat, invandrad från Bagdad och numera miljöinspektör i Göteborg. Hon berättade om stjärnklara nätter i den irakiska öknen, om kriget och hur hon i Sverige så småningom lärt sig uppskatta vår något svalare natur och kunnat hämta kraft ur den. Nu arbetar hon bl a med att delge andra invandrare sina erfarenheter. Med anledning av regeringsskiftet uttryckte olika organisationer farhågor och förhoppningar inför framtiden. Jägarförbundet hoppas t ex att sommarjakten på morkulla nu kan återinföras, medan naturskyddsföreningen bl a efterlyste en mer samlad politik för den biologiska mångfalden. Vi sände ett hemma-hos-reportage från familjen Svedbom i Jönköping, som satsat på att göra sin trädgård till ett hem för vilda djur. Nils Gumaelius berättade om sin släkting Bernhard Kjellmark som upptäckte den röda näckrosen i Fagertärn i Tiveden för precis 150 år sedan, och marinbiologen Hans G. Hansson porträtterade sjögurkan. Programledare i lördags var Lasse Willén och fältreporter Lisa Henkow.

Nästa vecka sänds Naturmorgon direkt från Falsterbo, den klassiska sträckfågellokalen i sydligaste Skåne. Fältreporter är Linda A P Larsson och programledare Anders Börjeson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista