Allt fler unga får psykiatrisk vård

Allt fler barn och ungdomar i Stockholms län får psykiatrisk vård. Även inom beroendevården ökar andelen unga och en ny rapport från Centrum för folkhälsa visar det framför allt är unga flickor som får sluten behandling på sjukhus mot olika former av missbruk.

Rapporten från Stockholms landstings Centrum för folkhälsa beskriver läget i Stockholms läns landsting de senaste åtta åren, från 1998. Det mest slående är alltså att andelen unga patienter, många så unga som 13 år, är överrepresenterade inom psykiatrin. De blir också allt fler. Det här gäller såväl öppenvården, alltså besök hos läkare eller psykiatrisk mottagning, som slutenvården där patienten läggs in på sjukhus.

Ökningen har skett ända sedan undersökningarna startade,  men idag är det i synnerhet andelen unga vuxna som ökar mest inom den pykiatriska öppenvården i Stockholms län.

Även inom beroendevården ökar andelen unga och unga vuxna. I Centrum för folkhälsas rapport noterar forskarna att medan det bland äldre mestadels är män som får hjälp på sjukhus mot sitt missbruk, är balansen mellan könen jämnare ju yngre patienterna är.

Blande de yngsta,  13-17 år är det till och med en övervikt för flickor inom den slutna beroendevården i Stockholms län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".