Brister i säkerheten för unga anställda

Många arbetsgivare slarvar med att ge sina yngre anställda den introduktion de behöver för att kunna ha en säker arbetsmiljö. Det visar de inspektioner som Arbetsmiljöverket har gjort på arbetsplatser ibland annat Stockholmsområdet i veckan.

Bland de besökta företagen i Stockholmsregionen hade 15 procent brister i introduktion och handledning till sina yngre anställda, enligt inspektionerna. 

Arbetsmiljöverket ställer också krav på att företagen ska ha kunskap om ergonomi, bland annat att man lyfter rätt. På den punkten fick vart femte företag i Stockholmsregionen krav på förbättringar.

När det gäller skriftliga rutiner om hur arbetet ska gå till fick nästan vart fjärde företag anmärkning om man bör genomföra förbättringar.

Arbetsmiljöverket har mellan måndagen och onsdagen besökt drygt 2 800 arbetsplatser i Sverige. Var tredje arbetsgivare slarvade med introduktionen till de yngre anställda, enligt inspektionerna.

I Uppland, Stockholms län och på Gotland besöktes sammanlagt 560 arbetsplatser, de flesta av dem i Stockholmsområdet.

Hittills i år har Arbetsmiljöverket tagit emot cirka 2 200 anmälningar av arbetsolyckor i Sverige som drabbat personal i åldern 16 till 24 år. Av dessa har cirka 300 inträffat inom personlig assistans, äldre- och handikappomsorg.

Marianne von Döbeln vid Arbetsmiljöverket säger till Radio Stockholm att rutiner och handledning varierar vid företagen.

– Vissa företag har jättebra rutiner, introduktion och handling. Andra företag har nästan inga rutiner alls, säger Marianne von Döbeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".