Kontantstopp på bussar från nyår

Arbetsmiljöverket har beslutat att förbjuda kontanthanteringen på bussarna från den 1 januari i samtliga bussar i kollektivtrafiken i Stockholms län. Arbetsmiljöverket motiverar sitt beslut med att risken för rån och rånförsök minskar avsevärt om bussföraren inte behöver hantera kontanter.

– Därför att vi konstaterar en förhöjd risk för rån och vi ser att kontanter är en mycket viktig orsak till att bussar rånas. Det enda verkningsfulla sättet som vi ser idag är att kontantarna tas bort helt och det är det vi har beslutat idag, säger Andreas Tidström, jurist på arbetsmiljöverket.

Beskedet att arbetsmiljöverket förbjuder kontanthantering ombord på alla bussar i kollektivtrafiken i Stockholms län bemöts med oro och besvikelse från bussbolagens sida. De har tidigare att ett sådant system tidigast kan införas i mars nästa år.

– Det här är ett stort beslut för alla entrepenörer i Stockholm och vi behöver vi längre tid på oss innan vi kan uttala oss om hur vi ställer oss till det här, säger Leif Enebrink, affärschef på Swebus Stockholm.

Om något av bussbolagen som sköter trafiken, bryter mot beslutet blir det vite om en miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".