Utbrott av salmonella vid Stockholmskrog

Minst 20 personer har insjuknat i salmonella efter att ha besökt en populär krog i Stockholms city, men enligt smittskyddsenheten i Stockholm kan det sluta med upp till 50 smittade personer. Fem av dem som hittills smittats har också fått blodförgiftning. Samtliga som smittats tros ha ätit importerade bönor.

– Vi tror att smittan har startat via ett parti mungbönor som har hanterats i restaurangen. Alla som insjuknat har det gemensamt att de ätit munggroddar, säger Johan Öberg, miljöskyddsinspektör vid Miljöförvaltningen i Stockholm, till Radio Stockholm.

Skulle det trots allt visa sig att fler personer insjuknar kan man bli tvingad att stänga restaurangen men det är inte aktuellt i dagsläget, enligt Miljöförvaltningen.

– Jag tycker att personalen vid restaurangen har hanterat händelsen på ett mycket bra sätt. De har på eget initiativ plockat bort mungbönorna från menyn och efter det har inga fler sjukdomsfall konstaterats. Dessutom har de relativt god ordning på restaurangen och ett rent kök, säger Johan Öberg, miljöskyddsinspektör till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".