Facket oroas av planer på färre spärrvakter

SL planerar att skrota bemanningen helt på norra sidan av pendeltågsstationen i Tumba i Botkyrka, detta för att spara pengar och för att värna spärrvakternas arbetsmiljö. Men facket anser att SL vidtar fel åtgärder.

Planerna går ut på att ersätta fyra stationsvärdar med en automatspärr.  SEKO-facket menar att enbart de med månadskort då kan passera på den sidan, övriga får gå till stationens södra ände eller planka vilket skulle betyda mindre intäkter, säger Rainer Andersson, ombudsman för pendelklubben inom SEKO-facket till Radio Stockholm.

En som verkligen är oroad - för att inte säga helt bestört är en av de fyra som riskerar att få byta jobb - spärrexpeditören Micke Hedman:

– Den enda fördelen är att stationen fortfarande kommer att vara öppen, men det kommer att bli mer förstörelse, det hjälper inte om de sätter upp kameror, säger spärrexpeditören Micke Hedman, till Radio Stockholm.

Stationsvärdarna tror alltså att tryggheten för både personal och passagerare vid Tumba station hotas om SL drar ner på antalet spärrvakter vid stationen men från SL:s sida ser man inga större problem med att dra in på antalet spärrvakter.

– Vi har gjort på liknande sätt vid andra stationer, bland annat vid globen och det har fungerat bra. Vi upplever inte att det blivit fler incidenter där än på andra ställen, säger Thomas Silvander, chef för stationsservice vid SL, till Radio Stockholm.

Det är inte bara vid pendeltågsstationen i Tumba som automatspärrar ska installeras. Över hundra automater ska nu installeras i hela länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".