Boende för psykiskt funktionshindrade orsakar oro i Danderyd

Ett planerat gruppboende för psykiskt funktionshindrade orsakar protester bland boende på Herrgårdsvägen i Danderyd, som bland annat är rädda för att området ska bli otryggt. Men de som ska bo på hemmet är inte våldsamma, säger kommunalrådet.

Flera personer som bor vid Herrgårdsvägen i Danderyd gör nu allt de kan för att stoppa boendet. I ett flygblad som de delat ut i området hänvisar de till mordet i Arvika 2003, där en femårig flicka knivmördades av en schizofren man.

Men de som ska bo på hemmet är inte våldsamma, säger moderaternas kommunalråd Gunnar Oom. Han säger att de boende på hemmet redan bor i kommunen - det handlar till exempel om personer som bor hos sina föräldrar, men nu ska få ett eget boende där de har möjlighet att få hjälp dygnet runt.

Boendet är redan färdigbyggt och snart kommer de första att flytta in. Totalt finns det sex lägenheter. Boendet är bemannat dygnet runt.

Enligt Gunnar Oom är det här en trygg boendeform. Ett liknande boende finns redan i Stocksund, och i många andra kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".