Cederschiöld blir trafikförhandlare

Det blir tidigare finansborgarrådet i Stockholms stad, moderaten Carl Cederschiöld, som får regeringens uppdrag att försöka ena regionen kring framtida trafiklösningar. Om ett par veckor väntas han utses till regeringens förhandlingsman för trafikfrågor i Stockholmsregionen.

– Man har väl tyckt att jag har en rätt lång erfarenhet av kommunal verksamhet i Stockholm och Stockholmsregionen. Dessutom har jag ju sysslat med trafikfrågor i samband med Dennisöverläggningarna för 15 år sedan, säger Carl Cederschiöld.

Vad blir din uppgift?

– Ja, uppgiften är ju förhandlingsman, uppgiften är att samla regionen kring en trafiklösning så långt det går.

Carl Cederschiöld röstade nej i trängselskatteomröstningen eftersom han inte gillade hur provsystemet var utformat.

– Problemet med det var ju att pengarna försvann ner i ett svart hål. De gick ju inte i det systemet till att bygga ut infrastruktur för de människor som betalade avgiften, det vill säga invånarna i Stockholmsregionen.

Hur ser du då att man skulle kunna få till det så att det blir bättre?

– Vi har ett antal stora vägprojekt som är nödvändiga om regionen ska fungera och inte delas i två delar i framtiden. Vi har även en del andra infrastrukturprojekt som behöver göras på kollektiv- och spårsidan. Hur finansieringsmodellerna ska fördelas mellan de här, det är bland annat det man måste diskutera, det är omöjligt att säga idag, säger Carl Cederschiöld.