Oklart om vilka som blir landstingsråd

Först i början av nästa vecka kommer det att klarna vilka som blir landstingsråd i den nya majoriteten i landstinget. Förhandlingarna mellan de olika partierna har tagit längre tid än planerat och än så länge är det till och med osäkert hur många landstingsråd det blir.

Fortsatta förhandlingar
Enligt ritningarna skulle det redan varit klart klubbat och klart vilka partier som lägger beslag på vilka av landstingets allra tyngsta poster - landstingsrådsposterna. Men det är fortfarande föremål för förhandlingar.

Beroende på vem man pratar med i partiorganisationerna får man olika bilder av hur förhandlingarna går. Inte värre än väntat säger någon medan en annan beskriver förhandlingarna som segslitna på gränsen till hårda.

Heister troligen finanslandstingsråd
Några namn är i alla fall att betrakta som i det närmaste självklara. Moderaternas Chris Heister blir med all sannolikhet finanslandstingsråd, folkpartiets Maria Wallhager tar troligen hand om trafiklandstingsrådsposten och kristdemokraten Stig Nyman ligger mycket bra till för att bli sjukvårdslandstingsråd. Så långt är inga jätteöverraskningar att vänta.

Men sedan blir det knepigare, folkpartiets Birgitta Rydberg och moderaternas Christer G Wennerholm är namn som nämns. Men här kan det också bli överraskningar.

Oklart hur många landstingsråd det blir
Den förra majoriteten hade sju landstingsråd och det är alltså ännu inte klart om det ens blir lika många eller om det blir fler. Det påverkar också i hög grad hur många oppositionsrådsposter den nya oppositionen, alltså socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får.

Utses formellt på landstingsfullmäktige
Tanken är att de tre borgerliga partierna den närmaste veckan ska ha sina gruppmöten och besluta om vilka namn som ska föras fram. Sedan ska de formellt utses på det första fullmäktigemötet som är på på tisdag nästa vecka.

Om allt går som partierna vill och inget läcker ut i förtid är det också först där som namnen på de nya landstingsråden blir offentliga.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista