Överenskommelse om Södertäljestyre

Sent på torsdagen blev det klart med de närmaste årens styre i Södertälje kommun. De fem borgerliga partierna fick efter flera veckors förhandlingar igenom de flesta av de krav de ställt för att släppa fram de tre vänsterpartierna, som inte har egen majoritet.

Förhandlingarna har pågått i flera veckor. Under resans gång har kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Anders Lago sagt att det varit allt för stora krav från alliansen. 

– Nu tycker jag att de är på en rimlig nivå och jag tycker att alla kan känna sig som vinnare och att vi löser det här på ett bra sätt.

Så du är ganska nöjd?

– Jag är mycket nöjd med den här uppgörelsen, säger Anders Lago.

Ett av huvudsyftena med förhandlingarna och uppgörelsen har varit att stoppa det främlingsfientliga partiet nationaldemokraternas inflytande. Nu har det inte lyckats helt och hållet.

– I en del frågor kommer det säkert bli så att det blir olika majoriteter, men när det gäller valärendet och budgetbeslutet, där kommer vi ha en enighet mellan vänsterblocket och högeralliansen, säger Anders Lago.

En av de frågor som de borgerliga partierna fått igenom är omvandling av hyresrätter till bostadsrätter i bland annat de segregerade områdena.

– Det motverkar segregeringen och det ökar tryggheten, det blir fler som bor längre i området. Den yttre miljön kommer skötas bättre och människor kommer känna sig hemma och tryggare genom att man bor längre där, säger kristdemokraternas gruppledare Robert Halef.

Du är syrian, är det här ett önskemål och krav från din folkgrupp?

– Jag tror att många av de som är syrianer och som röstat på mig, är för detta. Många av dem ser fram emot att få äga sina bostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".