Brister i halkbekämpning medges

Efter trafikkaoset i Stockholm medger nu Stockholms stad att åtgärderna mot halkan på vägarna sattes in för sent.  Även Vägverket beklagar det kaos som uppstod. Tusentals personer blev sittande i köer flera timmar.

– Folk har sin fulla rätt att vara förbannade efter att ha suttit i dessa köer. Det vi gör nu är att vi vill ha en analys, kunde det här ha skett på något annat sätt, kunde vi ha gjort det här ännu bättre, kunde vi ha gått ut med en annan information än vad vi lyckades få ut.  Vi kommer titta igenom vad som har hänt och vad vi ska dra för slutsatser av det, säger Ulrika Honaur som är chef för strategisk planering på Vägverket.

Vägverket säger att de var väl förberedda
Vägverket menar att de var förberedda på snö och blåst. De hade bilar ute som saltade, framförallt i länets norra delar. Men trots att det enligt SMHI bara kom 6 centimeter snö under 12 timmar i Stockholmsområdet på onsdagskvällen, så blev det ändå kaos. Ovädret kom mitt i rusningstid när alla var på väg hem.

Totalstopp i trafiken
Gator och vägar blev såphala, bilar och bussar fastnade och sen blev det totalt stopp i trafiken. All busstrafik ställdes in, tågen och pendeltågen kom inte fram och tusentals resenärer drabbades.

– Jag skulle ta mig hem efter att ha varit barnvakt på Bergsätra till Rydboda på Lidingö, det är en sju, åtta kilometer och jag fick i stort sett gå hem, säger Karin Vernholt som bor på Lidingö.

Hur skulle du ha tagit dig fram annars?

– Med bil eller buss. Men bussarna gick inte, det var kaos så alla gick. Det var väldigt halt, det stod bilar överallt.

Tusentals drabbades
Det var flera tusen stockholmare som drabbades av snökaoset. I Stockholms stad medger nu trafikkontoret att åtgärderna sattes in för sent.

– Vår bedömning är nog att man hade kunnat förhindra det här kaoset som uppstod om man hade gått ut mycket, mycket tidigare och sandat och saltat. Kanske redan så tidigt som vid lunchtid, säger Mats Freij, informationschef på trafikkontoret i Stockholms stad.