Många vill köpa loss hyresrätter

Frågan om att ombilda kommunala hyreslägenheter till bostadsrätter har länge varit en het i Stockholm. Under förra mandatperioden satte socialdemokraterna stopp för ombildningar, men efter den borgerliga segern i Stockholm stad väcks nu förhoppningarna hos många som vill köpa loss sina lägenheter.

För tre år sedan var bostadsrättsföreningen Björkriket i Bromsten i nordvästra Stockholm nära att få köpa sina lägenheter, och nu hoppas man att det äntligen ska bli av.

– Jag vill fräscha upp min lägenhet och få det lite modernt och det gör man inte med en hyresrätt, säger Dani Haido som har en tvåa i Bromsten i nordvästra Stockholm.

Dani Haido var en av många i bostadsrättsföreningen Björkriket som samlades på torsdagen i en lokal på Smöbjörksvägen i Bromsten, för att diskutera hur de ska kunna köpa sina lägenheter. För tre år sedan var dom snubblande nära: Ett avtal fanns klart med Svenska bostäder och de hade tillstånd från länsstyrelsen. Men just då kom stoppet för ombildning av kommunala bostadsrätter. Liisa Teivonen är ordförande i bostadsrättsföreningen:

– Det var en otrolig besvikelse. Vi visste inte vart vi skulle ta vägen, säger Liisa Teivonen till Radio Stockholm.

Bostadsrättsföreningen har nu stämt Svenska Bostäder för kontraktsbrott, för att köpet inte blev av den gången. Under tiden har den borgerliga majoriteten i stadshuset lovat att tillåta ombildningar, och Björkriket är nu en av många bostadsrättsföreningar som står i startgroparna. En ombildning skulle betyda mycket, säger Liisa Teivonen:

– Det börjar se ut som slum här så vi vill göra ordning här för att kunna trivas och vara stolta över vårt område, säger Liisa Teivonen.

Vad skulle det innebära rent ekonomiskt för er att få köpa lägenheterna?

– Ekonomiskt skulle det nog innebära att vi kan gå ner lite grann i boendekostnad, säger Lisa Teivonen som hoppas att en ombildning ska kunna genomföras i januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".