Resegarantin kan komma att höjas

Den nya borgerliga majoriteten i SL:s styrelse vill höja maxersättningen för resegarantin i kollektivtrafiken från dagens 400 kronor till 1000 kr.

– Eftersom resegarantin idag bara gäller för resor under 400 kronor kan de som bor långt ut i länet inte utnyttja ersättningen fullt ut, säger Charlotte Broberg, som är gruppledare för moderaterna i SL:s styrelse.

Resegarantin, som ger resenärer möjlighet till ersättning för sina taxiutlägg om SL-trafiken har förseningar på mer än 20 minuter, har hittills i år kostat SL sju miljoner kronor. Garantin gäller inte vid extrema väderförhållanden, men onsdagens snökaos räknas till exempel inte som extremt.

– Men i just det fallet tror vi inte att det kommer bli nån större anstormning av ersättningskrav, eftersom de flesta taxibilar också hade problem att ta sig fram, säger Björn Holmberg, presschef på SL.

Sedan resegarantin infördes har kostnaderna successivt stigit kraftigt. Men Charlotte Broberg, gruppledare för moderaterna i SL:s styrelse tror inte att det behöver bli dyrare för SL med en höjd maxersättning.

– Vår ambition är att komma till rätta med trafikproblemen, och då behöver inte resegarantin användas så mycket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".