Värmdö och Vaxholm får trådlöst Internet

Vid årsskiftet kommer alla företag och invånare i de två kommunerna Värmdö och Vaxholm att få tillgång till trådlöst Internet.

Det blir möjligt genom projektet Stockholm Digital City som handlar om att förse hela Stockholms län med snabb bredbandsuppkoppling.

– Den övergripande visionen är att man på något sätt ska ha en uppkoppling. Om den är trådlös eller inte spelar inte så stor roll. Det handlar mer om att ha tillgång till bandbredd när det behövs, säger Joakim Pettersson, teknisk chef på kommunägda Stokab, som är en av deltagarna i projektet.

Är det inte så idag att det går att koppla sig på Internet var man än är i länet?

– Riktigt så är det inte. Vi har ganska många vita fläckar i Stockholm. Skärgården till exempel och även i västerort finns det vita fläckar. Det finns också brist på koppar lite här och där. Nog finns det plats för den här teknologin, säger han.

Det är med hjälp av den nya tekniken WiMax som alla invånare i Värmdö och Vaxholm ska få tillgång till trådlöst bredband. Den här tekniken har flera fördelar jämfört med vanligt trådlöst bredband som används när man till exempel surfar trådlöst på Stockholms central eller i hemmet. Tekniken är både enklare och billigare att installera och har också bättre räckvidd.

Idag är det runt 5 000 invånare i Värmdö och Vaxholm som saknar bredbandsuppkoppling, men efter årsskiftet ska alltså alla få tillgång till Internet.

Enligt Joakim Pettersson på kommunägda Stokab är intresset stort från kommuninvånarna i Värmdö och Vaxholm och satsningen betyder mycket, menar han.

– Att hålla liv i den här kommunen som annars riskerar att avbefolkas. Man måste kunna bedriva näring, utbildning och kunna bo där till rimliga villkor, säger Joakim Pettersson, teknisk chef på Stokab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista