Många slipper betala på bussen

Trots att det inte blir stopp för kontanthantering på SL:s bussar förrän vid nyår, får resenärerna redan nu allt oftare åka utan att betala.  Orsaken är att många förare inte fyller på nya kontantkuponger när de sålt slut på de gamla. Hur stora förluster det innebär för SL är inte klarlagt - men facket försvarar förarnas agerande.

– Problemen med tidsbrist och alltför korta pauser har ökat sen enhetstaxan infördes, säger Larsa Sandström, ordförande för Kommunalfacket i SL:s depå i Hornsberg.

Han säger att problemet har ökat sen i somras, men har nu planat ut till en konstant hög nivå.

Hur stora pengar det kan handla om är svårt att bedöma, men med två månader kvar till kontantförsäljningen stoppas vid nyår kan det till slut komma att uppgå till avsevärda belopp.

SL:s försäljningschef Jarl Klang, vill idag inte ens gissa vad vilka belopp det kan röra sig om, men han säger till Radio Stockholm att bussentreprenörerna har sina avtal att följa - och om de inte kan förse sina förare med kuponger, behöver deras rutiner förbättras.

– Men det är i vart fall inget stort problem, försäkrar Jarl Klang.

Kommunalfacket håller inte med. Enligt Larsa Sandström kan en genomsnittlig bussförare på någon av de mer trafikerade busslinjerna i Stockholm i genomsnitt flera gånger per vecka drabbas av att plötsligt ha sålt slut på kontantkuponger.

Att de på sin korta rast ibland kan välja toalettbesök framför att köa för att köpa nya kontantkuponger, har jag stor förståelse för säger Larsa Sandström till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".