Ny regler för handbagage på flyget

Trots höstlov och nya bagageregler har genomströmningen på Arlanda fungerat över förväntan under måndagen, då 20 000 personer skulle flyga både inrikes och utrikes från Arlanda. De nya reglerna för handbagage på flyget innebär bland annat att mindre flaskor och burkar måste placeras i en plastpåse.

Pressinformatören på Arlanda, Helena Miller säger till Radio Stockholm att de långa köer i säkerhetskontrollen som många hade befarat inte har uppstått under dagen.

Från och med måndag den 6 november gäller nya regler kring handbagage. De nya säkerhetsreglerna innebär framför allt att man inte får ta med sig lika mycket vätska som tidigare i handbagaget, det handlar till exempel om tandkräm, parfym och hårspray.

En behållare får nu innehålla max 1 deciliter vätska. Flaskor, burkar och tuber måste placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse. Allt ska få plats i påsen och den ska kunna förslutas, enligt de nya reglerna.

Även flytande mediciner, barnmat och dietmat ska lätt kunna visas upp vid säkerhetskontrollen på flygplatsen, men sådana här saker behöver inte läggas i en plastpåse. De nya reglerna gäller inom hela EU.

– Det har varit en del frågetecken kring exempelvis läppglans och rakludder, men i stort sett verkar alla ha förstått vad de får ta med och hur mycket, säger Helena Miller, pressinformatören på Arlanda.

Luftfartsverket har räknat med 40 procent fler resenärer under måndagen jämfört med en vanlig måndag, detta på grund av höstlovet. LFV hade kalkylerat med att köerna till säkerhetskontrollen skulle ligga på cirka 30 minuter. Som värst låg de på mellan 20 och 25 minuter och det var endast under en timme i utrikeshallen på morgonen.

– Det har varit mycket extra personal som hjälpt till med de nya reglerna, det har funnits särskilda ompackningsbord och det verkar som att informationen nått ut i tid, säger Helena Miller.