Årets influensavaccinering påbörjad

På måndagen startar årets vaccinationskampanj mot influensa. Som vanligt är det personer över 65 år och personer med hjärt-eller lungproblem som rekommenderas att vaccinera sig. På många vårdcentraler var det högt tryck på måndagen.

Fullt på vårdcentralerna
På vårdcentralen hos Familjeläkargruppen vid Odenplan i Stockholm har det varit mycket folk i väntrummet under måndagen säger distriktssköterskan Christina Hesselbäck.

– Fullt förstås och mest i början när vi börjar vaccinationskampanjen, det är många som kommer, säger Christina Hesselbäck.

Varje år drabbas mellan 2 och 15 procent av stockholmarna av influensa. Typiskt är att den kommer väldigt snabbt och man känners sig frusen och febrig.

Oklart om årets influensa startat
På Smittskyddsinstitutet har man hittills inga säkra rapporter om att årets influensa har startat, vilket kanske är tur eftersom årets vaccinationskampanj nästan är en månad försenad på grund av att det varit svårt att få fram vaccin. Men från och med måndagen ska det finnas på alla vårdcentarler. 

Influensavaccinet ifrågsätts
Nya studier visar att vaccinationer mot influensa kanske inte räddar lika många liv som man hittills trott, men tillräckligt många för att rekommendera riskgrupperna att vaccinera sig, menar distriktsköterskan Christina Hesselbäck.

– Tillhör man de här riskgrupperna och är en äldre person så är det ju bra att inte få influensa och då bör man ju ta vaccinet. Sen är det ju aldrig 100 procents skydd, men det är så bra man kan komma, säger distriktsköterskan Christina Hesselbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".