Ny tjänst ska skydda mot nätpedofiler

Genom en ny tjänst på Internet ska barn och ungdomar kunna varna varandra för personer som under falsk identitet lurar barn till sexuella kontakter via nätet. Det är BRIS, Barnens rätt i samhället som startar tjänsten som är gratis.

Gratissida på nätet
Projektet som kallas Squill är en gratis internetsida där barn och ungdomar kan kolla upp ett namn som de fått kontakt med via en chattsida, för att se om det finns misstankar mot den person som döljer sig bakom namnet.

– Det bygger på att barn och ungdomar hjälper barn och ungdomar, men det administreras av Bris, vilket innebär att vi har vårt vakande öga över det hela, säger Göran Harnesk, generalsekreterare på BRIS.

Vid allvarliga misstankar gör BRIS en anmälan till polisen.

Stort mörkertal
Bakgrunden till att BRIS startar den här tjänsten är att tusentals unga råkar ut för pedofiler på nätet. Enligt Göran Harnesk är det många som inte vågar berätta om det.

– Det är ett gigantiskt mörkertal, framförallt flickor som har råkat ut för det här väljer att inte berätta för någon. De skäms, de tycker att det är en fruktansvärd skam, de vet inte hur det gick till och hur de kom i den här situationen.

Inget 100-procentigt skydd
Den här varningssajten är ett sätt att hålla pedofiler borta från de ungas chattsidor, men den ger ingen 100-procentig säkerhet säger Göran Harnesk som alltid uppmanar barn och ungdomar att vara försiktiga på nätet.

– Det du skriver och skickar i bilder kommer alltid att finnas kvar, det försvinner inte med att du har stängt av dator eller raderat och ångrat dig. Det finns där för all evighet och kan användas av människor som inte alltid har samma rena sinne som man hoppas att man ska ha, säger Göran Harnesk.