Landstingsrådens första dag på jobbet

På tisdagen valdes formellt den borgerliga alliansens åtta nya landstingsråd, alltså de tyngsta politiska posterna i landstinget de närmaste fyra åren. Några överraskningar blev det, framförallt det nya trafiklandstingsrådet, moderaten Christer G Wennerholm.

– Vi behöver en kollektivtrafik som går i tid och är punktlig och trygg, men vi behöver också utbyggnader av vägar. Jag kommer ju också ansvara för den regionala planeringen, säger moderaten Christer G Wennerholm, nytt trafiklandstingsråd.

Intensiva förhandlingar.
Det har förhandlats intensivt i slutna rum på sistone mellan de olika partierna och på tisdagen resenterades det som kan beskrivas som i det närmaste full pott för moderaterna.

I kraft av sina framgångar i landstingsvalet lägger partiet nu beslag på inte mindre än fyra av de allra tyngsta landstingsrådsposterna.

Filippa Reinfeldt lämnar Täby
Filippa Reinfeldt överger jobbet som kommunalråd i Täby för att bli nytt sjukvårdslandstingsråd. Nytt trafiklandstingsråd blir alltså Christer G Wennerholm.

Chris Heister blir finanslandstingsråd och vid sin sida, som biträdande finanslandstingsråd med ansvar för bland annat sjukhusens ekonomi får hon folkpartisten Maria Wallhager.

Wallhager inte besviken
Maria Wallhager har fram till nu betraktats som närmast självskriven som nytt trafiklandstingsråd, men hon försäkrar att hon är besviken.

– Jag är inte besviken utan tycker att det ska bli jättespännade att komma tillbaka till sjukvården. Det var faktiskt sjukvården som gjorde att jag in i folkpartiet en gång och blev politiker, nu är jag tillbaka där och det är kul, säger Maria Wallhager.

Rydberg ansvarig för kulturen
Folkpartiets Birgitta Rydberg blir biträdande sjukvårdlandstingsråd, med ansvar bland annat för kulturen. Kristdemokraten Stig Nyman blir biträdande finanslandstingsråd, med ansvar för frågor kring nya Karolinska.

Centerpartiets Gustav Anderson blir skärgårds- och tandvårdslandstingsråd.

Men den riktiga outsidern är ändå moderaten Filippa Reinfeldt. På frågan om hon kommer att bli ett bra sjukvårdslandstingsråd, svarar hon diplomatiskt.

– Det är ju svårt att svara på samma dag som man tillträder, det måste ju bli Stockholmarnas kvitto om fyra år som säger om jag blir ett bra sjukvårdslandstingsråd eller inte, säger moderaten Filippa Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista