Vattentät dörr öppen i sjunken stridsbåt

Undersökningen av den stridsbåt som sjönk utanför Utö för två veckor sen visar att en av de vattentäta dörrarna i båten, som ska skydda om det kommer in vatten, står öppen. Det har haverikommissionen konstaterat efter att båten i helgen kunde bärgas ur vatttnet.

Stridsbåt 848 gick till botten på bara några minuter. Alla ombord klarade sig, men hur båten kunde sjunka så fort är en fråga som haverikommissionen nu ska utreda.

Sedan tidigare har det varit klart att den så kallade stävporten, längst fram på båten, saknas.

Agne Widholm, utredningschef på haverikommissionen, säger att om stävporten fallit medan båten åkt, kan vatten ha skopats in i den främre delen av båten - något som kan ha bidragit till olyckan.

När stridsbåt 848 nu är bärgad står det också klart att den vattentäta dörr som finns mellan den främre delen av båten och resten av båten, är öppen.

Haverikommissionen ska undersöka om dörren kan ka tryckts upp av vattnet.

En stridsbåt 90 ska kunna hålla sig flytande även om den främre delen är vattenfylld, och för att testa det planerar haverikommissionen att eventuellt fylla främre delen av en fungerande stridsbåt med vatten, för att se vad som händer.

Ledtrådar kan också komma från båtens vattenskadade navigationsdator, och från loggboken, som nu har skickats till statens kriminaltekniska laboratorium i linköping för att undersökas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista