Många slarvar med bilbältet i Danderyd

Många bilister i Lidingö och Danderyd struntar i att använda bilbälte och i just dessa kommuner är man betydligt sämre på att använda bilbälte än i många jämförbara kommuner i landet. Det visar en ny undersökning från trafiksäkerhetsföreningen NTF.

Mätning två gånger per år
Två gånger per år mäter trafiksäkerhetsföreningen NFT hur bra eller dåliga vi är på att använda bilbälte. Den senaste mätningen gjordes i september och enligt den använder 78 procent av bilisterna på Lidingö bilbälte.

I Danderyd använder 76 procent bilbälte. Detta kan jämföras med till exempel Kävlinge eller Nässjö där hela 96 procent använde bilbälte. En jämförelse kan också göras med Norrtälje där hela 98 procent använde bilbälte, vid NTF:s mätning i våras.

Inga säkra orsaker
På NTF vill man vara försiktig med att slå fast några helt säkra orsaker. Men en förklaring till att bilister mer sällan använder bilbälte i kommuner som Danderyd och Lidingö kan vara att det finns många stora stadsjeepar där, enligt NTF. En typ av fordon som kan invagga ägaren i falsk säkerhet, enligt trafiksäkerhetsföreningen NTF.

I tidigare undersökningar har man kommit fram till att det framför allt är vid kortare resor som många struntar i bilbälte.

NTF vill skapa opinion
Syftet med de här mätningarna är, enligt NTF, att skapa opionon, kring användningen av bilbälte, oavsett vad det är för område, hastighet eller vägsträcka.

I den senaste mätningen har även bilbältesanvändandet i Sigtuna undersökts. Även Sigtuna hamnar ganska lågt på listan. 85 procent av bilisterna i Sigtuna använder bilbälte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista