Stockholms budget presenterad

Stockholms stads budget för nästa år är på runt 33 miljarder kronor. Skatten sänks med 30 öre. Det är en budget där den borgerliga majoritetens huvudbudskap är ökad valfrihet för stockholmarna, inte minst inom äldreomsorgen.

– Vi kommer in på ett tidigt skede och berättar om detta så att äldre på ett tidigt stadie ska veta om det. Då kanske man redan innan man är i ett sådant behov att man inte kan välja själv, ändå kan ha skrivit ner någonstans att man skulle vilja finnas på ett boende av speciell karaktär, säger Eva Samuelsson, kristdemokratiskt äldreborgarråd.

Skattensänkning för stockholmarna
Skatten sänks med 30 öre vilket innebär knappt 500 miljoner mindre till stadens kassa. Det kompenseras genom rationaliseringar och att skatten totalt ökar då vi tjänar mer.

Dessutom satsas runt fyra miljarder kronor utöver budget där pengarna kommer från aktieförsäljningar.

– Vi får fyra miljarder i, ska vi säga en engångsumma, säger Kristina Axén Olin, moderat finansborgarråd.

Om de här fyra miljarderna skapar behov för kommande år, var ska ni kunna ta pengar ifrån, det här är ju pengar som kan användas en gång bara?

– Ja då får vi väl se höll jag på att säga, om det är andra försäljningar som vi kommer att återkomma till och kanske göra nästa år.

Går det att leva på försäljningar på det sättet hela tiden?

– Gäller det engångssatsningar kan man göra det på försäljningar, däremot är det ju livsfarligt som jag se det att börja använda försäljningspengar till löpande verksamheter som är självklara i staden. Det vill säga driva skolor eller fritidshem för sådana pengar, det ska man absolut inte göra, säger Kristina Axén Olin.

Satsning på skolan
Drygt 300 miljoner mer satsas på skolor och förskolor och rektorerna får ett ökat inflytande då de pengar som är kopplade till varje elev går direkt till skolan istället för som idag över stadsdelsnämnden.

– De kommer att märka till exempel att det blir lite mer pengar till grundskolan och till förskolan än vad det är i år. De kommer också märka att de här pengarna som vi avsätter till förskola och skola faktiskt går de till de verksamheterna och inte till annat i stadsdelsnämnderna, säger Lotta Edholm, folkpartistiskt skolborgarråd.

Kritik mot skattesänkning
Socialdemokraternas oppostionsborgarråd Carin Jämtin säger att hon är positivt inställd till vissa delar av den budget som presenterades idag, bland annat när det gäller satsningen på ökade valmöjligheter för stockholmarna. Men när det gäller skattesänkningarna är Carin Jämtin ytterst tveksam.

– Man sänker skatten med 30 öre och det gör man för att kunna spara på verksamheten. Vi ser tydligt att man kräver effektiviseringar, förändringar, besparingar på olika sätt i verksamheten som kommer leda till att vi får större barngrupper och färre personal i fritids och så vidare, säger Carin Jämtin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista