"Patienter erbjuds inte psykoterapi"

Många patienter med psykiska problem nekas psykoterapi, det vill säga samtal med en terapeut. Detta trots att de vill ha det som ett komplement till sin medicinering. Detta visar en ny kartläggning som RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, har gjort.

– Våra medlemmar upplever att läkarna är negativa till att erbjuda dem psykoterapi. Några medlemmar har också sagt att övrig personal säger att det inte är bra med psykoterapi och att man inte ska rota i det som ligger långt tid tillbaka, säger Stig Åhs, ordförande i RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, i Stockholm.

Enligt Stig Åhs finns det internationella studier som pekar på att psykoterapi, alltså samtal med en terapeut, i kombination med medicinering är ett effektivt hjälpmedel i behandlingen av olika psykiska sjukdomar.

Psykoterapi fungerar lika bra som medicin
Enligt en rapport från myndigheten SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, så fungerar psykoterapi lika bra som medicinering vid lindriga och måttliga depressioner.

Men i enkätsvar från flera av de lokala föreningarna i Stockholm inom Riksförbundet för social och mental hälsa, framkommer att patienter inte erbjuds psykoterapi som ett komplement till medicineringen.

Något som Stig Åhs, ordförande i RSMH i Stockholm tror bland annat beror på brister i vårdpersonalens utbildning.

”Politikerna kluvna till psykoterapi”
– Man har en traditionell medicinsk biologiskt inriktad utbildning. Sedan tror jag också att det varit så att politikerna har varit ganska kluvna till att medverka till att införa psykoterapi som en metod inom den psykiatriska vården, säger Stig Åhs, ordförande i RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista