Bussbolagen vill skjuta på kontantstoppet

På torsdagen överklagade de tre bussbolagen Swebus, Busslink och Connex beslutet att förbjuda kontanthantering i SL:s bussar från 1 januari. Bussbolagen vill att kontantstoppet införs tre månader senare, från 1 april av hänsyn till förare och passagerare.

– Det blir ju inte gratis att åka buss första januari och det betyder att då skulle förarna vara tvungna att avvisa många människor som har pengar med ingen biljett, säger SL:s vd Lennart Jangälv.

Hinner inte ordna allt
Det är alltså inte tekniken som brister utan tiden som inte räcker till, menar Lennart Jangälv. Bussbolagen hinner helt enkelt inte installera allt till årsskiftet. Försäljningsautomaterna måste bli fler, liksom antalet försäljningsställen där det går att köpa SL-kuponger i förväg. Det ska också bli möjligt att kunna köpa biljetter via SMS på mobiltelefonen.

Ser risker med att ta bort kontanter för fort
SL:s vd Lennart Jangälv poängterar att om kontanthanteringen tas bort för tidigt ökar risken för skadegörelse och gratisåkande som snabbt kan göra bussar till rullande värmestugor. Det har hänt på andra håll i landet, säger han.

31 mars kan däremot allt vara klart att tas i drift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista