Menedsåtalad i Kungsgatanmålet friad

En 59-årig kvinna som stått åtalad misstänkt för mened efter att ha pekat ut två män för dödsmisshandeln av en 29-årig man på Kungsgatan i Stockholm förra året, friades på torsdagen av Stockholms tingsrätt.

Kvinnan gav sig till känna som vittne ganska sent under de förhandlingar som hölls i hovrätten för snart ett år sen och pekade ut två män för dödsmisshandeln.

Hon hävdade då att hon bott på sitt lantställe en längre tid och inte följt medierapporteringen om dödsmisshandeln på Kungsgatan.

Påstås ha varit i rätten tidigare
Men en juridikstuderande som följt hela rättegången kontaktade åklagaren och sa att hon sett kvinnan i rättssalen redan under den första rättegångsdagen. Om det verkligen förhöll sig så, hade vittnet kunnat se de misstänkta och fått information om vad målet handlade om.

Kvinnan åtalades misstänkt för mened i augusti och på torsdagen kom alltså domen, som friar kvinnan från misstankarna.

Saknas bevis enligt tingsrätten
Enligt Stockholms tingsrätt går det inte att visa att kvinnan verkligen varit i rätten den första rättegångsdagen. Två personer som var bekanta med kvinnan sedan flera år har sagt att de träffat henne på en annan plats den dagen.

Samtidigt konstaterar rätten att både de personerna och den juridikstuderande framstår som ytterst trovärdiga och att det inte finns någon anledning att misstänka att någon av dem medvetet skulle lämna oriktiga uppgifter.

I domen efter dödsmisshandeln på Kungsgatan, fäste inte hovrätten någon vikt vid kvinnans vittnesmål.

De tre som var åtalade dömdes i vintras för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".