Hundar far illa - elever anklagar mögelhundskola i Norrtälje

På en av Sveriges mest anlitade skolor för utbildning av mögelhundar, utanför Norrtälje, blir hundar blir slagna och far illa. Det hävdar flera kursdeltagare som gått på skolan, rapporterar Kaliber och P4 Extra.

- Jag frågade en gång hur man skulle, just det här med ledarskap. Första steget det var ju att lägga ner hunden, sen var det ju alltså att slå hunden så att den förstår att det är du som är ledaren. Sista saken som han sa, det var ju alltså att pissa på hunden, berättar Michael från Örebro, en av dem som gått kursen.

Men sa han att du skulle göra det?

- Han sa att jag skulle göra det.

På Stures mögelhundsskola utanför Norrtälje utbildas eleverna att med hjälp av sin hund hitta mögel som kan vara dolt i väggar och golv i fastigheter.

Kursen kostar 150 000 kronor per elev å många av eleverna har genom åren fått utbildningen betald av arbetsförmedlingen eller försäkringskassan i hopp om att utbildningen ska leda till arbete.

Men många är kritiska till utbildningen.

Kaliber och P4 Extra har kontaktat 30 personer som gått utbildningen de senaste åren. 18 är kritiska till hur utbildningen bedrivs; de uppger att hundarna inte lär sig hittar mögel som de ska och flera av dom säger att hundarna far illa.

Ullrika från Stockholm berättar om när hon hade svårt att få sin hund att lyda:

- Då slutade det med att Ove kom och gav mig ett ridspö och tyckte att jag och hunden skulle gå ut och prata i skogen, och piska på hunden med ridspöt, säger hon.

Sammanlagt har försäkringskassan och arbetsförmedlingen genom åren betalat ut nästan två miljoner kronor till mögelhundskolan. Skolans ägare Ove Nodby förnekar att de uppmanar kursdeltagarna att slå sina hundar i uppfostringssyfte.

- Jag utbildar hundarna korrekt och jag har aldrig gjort det som påstås här, och jag fortsätter ju vidare.