SL-kortet höjs med 20 kronor

Den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting vill höja priset på 30-dagarskortet i SL-trafiken med 20 kronor till 620 kronor. Det var ett av förslagen i den borgerliga alliansens landstingsbudget för nästa år som presenterades på onsdagen.

– Det kommer att höjas med 20 kronor i april nästa år, säger nya trafiklandstingsrådet, moderaten Christer G Wennerholm.

Varför?

– Därför att vi ska kunna hålla en godtagbar standard. Mitt mål är att resenärerna ska få bättre service de här kommande fyra åren, inte sämre.

I förslaget ingår också att zonsystemet införs och en studentrabatt införs.

Oförändrad landstingsskatt 2007
Landstingsskatten i Stockholms läns landsting lämnas oförändrad nästa år, men sänks året därpå med 25 öre.

– Får vi resultat av våra reformarbete, då kommer vi att kunna börja knapra på den höga landstingsskatten och som det ser ut nu ska vi kunna klara av 25 öre 2008, säger finanslandstingsrådet, moderaten Chris Heister.

Stor satsning på vården
När det gäller vården blir det en en extra satnings på nästan två miljarder nästa år. Bland annat vill de borgerliga partierna satsa 100 miljoner kronor på utbyggd närsjukvård och resurserna till de med psykisk ohälsa ska ökas med 90 miljoner kronor.

– Sjukvården får nästan två miljarder extra nästa år och det är en prioritering vi har gjort att sjukvården behöver utökningar. För att vårt län växer fortfarande och det finns många behov som inte tillgodoses, säger sjukvårdslandstingsrådet, folkpartisten Birgitta Rydberg.

Skarp kritik från oppositionen
Det förra finanslandstingsrådet, socialdemokraten Ingela Nylund Watz kallar budgeten en bluff. Det kommer slå hårt  mot de stockholmare som alliansen påstår sig värna om, säger hon.

– Det här är djupt fientligt mot framförallt de stockholmare som har behov av att pendla och reser långt, säger Ingela Nylund Watz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".