Kvinna köpte lyxbilar med stulen identitet

En kvinna i 25-årsåldern åtalades på onsdagen vid Stockholms tingsrätt för grovt bedrägeri. Hon misstänks ha stulit släktingars och vänners identitet och köpt varor och lyxbilar för deras pengar.

Enligt åtalet har kvinnan under sommaren och hösten i år använt sig av sina vänners och släktingars personuppgifter och id-kort och lyckats få banker och företag att betala ut pengar eller lämna ut varor till henne.

Handlar om miljontals kronor
Nu åtalas kvinnan för grovt bedrägeri och stöld. Till exempel köpte kvinnan en stereo för en dryg tusenlapp och använde då en annan kvinnas personuppgifter. Men det handlar också om summor på uppemot en halv miljon kronor för bilar som köpts i falskt namn.

Hon har enligt åtalet övernattat på hotell utan att betala och sökt socialbidrag i olika kommuner, allt under falsk identitet. Sammantaget handlar åtalet om miljontals kronor. 

Systematiska bedrägerier enligt åklagaren
Åklagaren anser att brottet är grovt eftersom det handlar om systematiska affärer av betydande värde och att kvinnan använt falsk identitet och aldrig tänkt betala för det hon fått. Dessutom menar åklagaren att hon skadat andra genom att använda sig av deras identitet och sätta dem i skuld.

Kvinnan själv erkänner bara en stöld av en fyrhjulig moped.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".