Krav i Södertälje på ändrad flyktingpolitik

Asyl- och flyktingpolitiken behöver ändras, det anser politiker från båda politiska blocken i Södertälje. När statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Södertälje på onsdagen uppvaktades han med krav på en ändrad flyktingpolitik av både kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Anders Lago, och oppositionsrådet, moderaten Marita Lärnestad.

Bland annat vill de båda Södertäljepolitikerna att samtliga kommuner tar ansvar för personer som söker sig till Sverige.

Krav på mer pengar till kommunerna
Lago och Lärnestad vill också ändra lagen om eget boende och låta staten besluta var nyanlända får bosätta sig. Staten måste ta ansvaret för att flyktingarna snabbt kommer ut i jobb, miljonprogramsområdena måste förbättras och kommunerna måste få mer pengar av staten för sina insatser.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tog med sig listan utan att ge några löften.

Södertälje har hittills i år tagit emot mer än 1 500 flyktingar och asylsökande. Mer än en tredjedel av befolkningen har utländsk bakgrund.

Framgång för främlingsfientliga partier
Speciellt äldre Södertäljebor har reagerat negativt. I ett valdistrikt, Bårstabergen, som statsminister Fredrik Reinfeldt besökte på onsdagen fick de främlingsfientliga partierna 13 procent av rösterna och de fick fyra platser i kommunfullmäktige.

Två av stolarna står dock tomma, då Sverigedemokraterna inte hade något folk att sätta in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".