Nio begärda häktade för grovt koppleri

På torsdagen begärdes nio personer häktade för människohandel och grovt koppleri efter att ha smugglat hit unga kvinnor från främst Rumänien och tvingat dem till prostitution. Vid tillslagen omhändertogs fem rumänska kvinnor och de finns nu på skyddat boende i Stockholmsområdet.

Nu finns också en särskild volontärpool som ska ge stöd åt kvinnorna medan de väntar på att få vittna.

– En konkret insats är att man får en stödperson från den här volontärpoolen som kan prata samma modersmål eftersom de inte kan svenska. Vill man prata om det man har varit med om så är det en sak, eller om vill man prata om något helt annat och bara få känna sig som en människa igen och kunna ta en promenad, säger Katja Efron, initativtagare till volontärpoolen.

Nio greps vid tillslag på flera platser
Det var på tisdagen som polisen slog till mot flera adresser i Stockholmsområdet och Skåne. Enligt polisen rör det sig om en liga som smugglat in prostituerade från Östeuropa, några uppges vara under 18 år.

Nio personer greps misstänkta för grovt koppleri och människohandel. De har nu begärts häktade och det kommer troligen bli häktningsförhandlingar under fredagen.

Polisen har hittills identifierat ett tiotal personer som misstänks ha köpt sex av de unga kvinnorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".