Psykvård upptäcker ej kvinnoövergrepp

När kvinnor som varit utsatta för våld eller övergrepp av olika slag söker psykiatrisk vård är det ofta svårt för personalen att upptäcka vad de varit utsatta för.

Många kvinnor som lider av psykisk ohälsa uppger att de varit utsatta för våld och övergrepp - det handlar om så många som 7 av 10, enligt en undersökning från Riksförbundet för social och mental hälsa. Men det är ofta svårt för personalen att upptäcka övergreppen när kvinnorna söker psykiatrisk hjälp, eftersom de sällan självmant vill berätta om vad de varit utsatta för.

Viveka Holst på socialtjänstförvaltningen i Stockholm säger till Radio Stockholm att det här leder till att kvinnorna inte får rätt hjälp - ofta får de mediciner mot till exempel ångest eller sömnproblem, när de egentligen skulle behöva hjälp med att bearbeta övergrepp de varit med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".