Ishallsbrist upprör Hammarby Hockey

Ungdomar, föräldrar och ledare i Hammarby Hockey är upprörda. Ishallen på Zinkensdamm är stängd på obestämd tid sedan i somras bland annat på grund av omfattande mögelskador. Eftersom det finns så få ishallar i Stockholms stad så tvingas ungdomarna nu ta sig till olika hallar i länet för att kunna träna.

På torsdagskvällen hölls ett möte mellan klubbens medlemmar och tjänstemännen på Stockholms idrottsförvaltning.

– Vi går upp klockan fem en söndagsmorgon för att de ska få möjlighet att träna och spela hockey. Politikerna borde skämmas för att våra barn har så dåliga förhållandena, säger Nina Arnewing som har en son och en dotter som spelar hockey i Hammarby.

Sedan augusti har spelarna i Hammarby Hockeys 14 ungdomslag åkt runt och tränat i sammanlagt 23 olika ishallar i länet. Ibland har träningstiderna dykt upp med bara en dags varsel.

Stäng på grund av mögel
Huvudorsaken är att ishallen på Zinkensdam på Södermalm är stängd på obestämd tid på grund av omfattande mögelsanering. Nu har klubben fått nog och på torsdagskvällen ställdes tjänstemännen på Stockholms stads idrottsförvaltning mot väggen vid ett möte.

– Det var rejäla tag, det var tufft och hårt, men det får man ta när situationen är som den är, säger Kjell Karlsson, chef på Stockholms stads idrottsförvaltning.

Hur är situationen, hur skulle du beskriva den?

– Kaotisk, ytterst problematisk. Jag har aldrig varit med om någor liknande.

Flera hallar stängda för reparation
Enligt Kjell Karlsson beror den akuta situationen på att flera hallar i Stockholm varit stängda för reparation och till det har lagts problemet med zinkensdamm.

På mötet på torsdagskvällen sa han att staden ska se efter om det går att hitta en mer rättvis fördelning av träningstider bland Stockholms klubbar tills problemen lösts, och eventuellt ska staden betala för extra träningstider i andra kommuner.

För få ishallar menar Hammarby
Men enligt Hammarby Hockeys ledning är den akuta situationen bara en del av ett större problem - att Stockholm har för få ishallar - en på 75 000 invånare att jämföra med till exempel Huddinge som har en på 15 000 invånare.

Kjell Karlsson på idrottsförvaltningen håller med även där men säger att den frågan inte ligger på hans bord.

– Det är som sagt en budgetfråga och det är inget som idrottsförvaltningen styr över. utan det är en förhandling mellan de styrande partierna i stadshuset, säger Kjell Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".