Män kör bil även om de inte har råd

Det är stora skillnader i länet mellan hur kvinnor och män reser, trots samma ekonomiska förutsättningar. Det visar en resvalsundersökning som Länsstyrelsen presenterar under måndagen.

Till exempel använder betydligt fler män än kvinnor bil, trots att en del män varken har råd eller behov av det.

Hero Sandin som bor i Huddinge åker alltid bil och aldrig kollektivt:

– Mina systrar har körkort men de kör aldrig bil till jobbet. De åker alltid kollektivt, säger Hero Sandin till Radio Stockholm.

Det är konsultföretaget Transek som på uppdrag av Länsstyrelsen och Landstinget i Stockholm har analyserat en undersökning kring hur män och kvinnor reser.

Närmare 40 000 länsbor har svarat på olika frågor. Enligt undersökningen använder till exempel 40 procent av ensamstående unga män bil, medan siffran för ensamstående unga kvinnor är 22 procent.

I analysen framkommer att det inte är förutsättningar och behov som enbart styr hur vi reser.

Unga män åker mycket mer bil än kvinnor även om de har låga inkomster och inte direkt har behov av bil och ensamstående kvinnor som har barn och höga inkomster reser väldigt lite med bil, trots att de både har råd och behov av det.

För att förklara skillnaderna kommer nu djupintervjuer att göras med olika typer av resenärer. Förhoppningen är att få svar på frågan varför skillnaden är så tydlig mellan könen.

– Tanken är sedan att resultatet ska användas som en grund när nya infrastrukturprojekt planeras, säger Sofia Lindfors, projektledare på Länsstyrelsen till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".