Fel kropp kremerades

Återigen har döda kroppar förväxlats på Karolinska universitetssjukhuset. Begravningsbyrån hämtade ut en avliden kvinna, begravning hölls och kroppen kremerades. Förväxlingen upptäcktes när en annan kvinnas kropp skulle hämtas ut förra veckan och den redan var borta.

Det är tredje gången på mindre än ett år som kroppar förväxlats på Karolinska. Med de rutiner som införts ska detta inte kunna hända, säger bårhuschefen Magnus Söderberg.

Han säger till Radio Stockholm att fel måste ha begåtts både från begravningsbyrån som hämtade ut kroppen och från bårhusets sida.

Har ändrat rutiner
Sedan den 1 oktober har bårhuset ändrat sina rutiner för att undvika förväxlingar. De nya rutinerna innebär att identiteten på kroppen ska kontrolleras innan kroppen lämnas ut från bårhuset av ansvariga där. Innan dess skedde identitetskontrollen innan kroppen placerades i kylrum, vilket gjorde att det fanns en risk för förväxlingar när kroppen skulle hämtas.

Magnus Söderberg säger att han nu ska ta kontakt med den andra parten som är inblandad i det senaste förväxlingsfallet, det vill säga den begravningsbyrå som hämtade ut kroppen, för att reda ut vad som skett där.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".