Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bryggor på allt fler stränder

Publicerat tisdag 21 november 2006 kl 16.54

Allt fler stränder i Stockholms skärgård exploateras genom att de bebyggs med bryggor. På fyrtio år har andelen stränder i skärgården med bryggor ökat kraftigt - det konstaterar länsstyrelsen i Stockholm i en ny rapport där man studerat flygfotografier över länet.

Den bild som framträder i Länsstyrelsens rapport är att orörda stränder till att börja med bebyggs med någon enstaka brygga. Sedan utökas bebyggelsen stegvis med flera bryggor och det leder så småningom till att växter och djur trängs undan. Enligt rapporten har också friluftslivet påverkats, då allmänheten inte längre har tillgång till lika många orörda stränder.

Förbud mot ny bebyggelse på strandskyddat område Utbyggnaden av bryggor har skett trots att det sedan 1975 råder förbud mot ny bebyggelse på strandskyddat område. Vissa undantag kan göras från förbudet och när länsstyrelsen nu tittat på stränderna i länet vid tre tillfällen - 1960, 1986 och 1999 - visar det sig att utbyggnaden ökat kraftigt. Vid första tillfället fanns bryggor vid 22 procent av de undersökta stränderna, vid det sista fanns bryggor vid 37 procent av stränderna.

Kraftig ökning i Norrtäljeviken
I de områden som undersökts har Musköområdet klarat sig bäst med en väldigt långsam utbyggnad. I Norrtäljeviken däremot har andelen bebyggda stränder ökat kraftigt - och 1999 fanns bryggor vid mer än hälften av alla stränder utanför tätorter där.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt så kommer det inte att finnas några orörda stränder kvar i Stockholms skärgård om 150 år, konstaterar Länsstyrelsen. Nu planerar därför länsstyrelsen att samla ansvariga från de olika kommunerna i länet för att diskutera strandskydd och hur landskapet påverkas när bryggorna blir allt fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".